Kuchnia prowansalska nie tylko na talerzu

Kuchnia prowansalska nie tylko na talerzu

Prowansja to przepiękny region zlokalizowany na południe od Paryża. Ilekroć myślimy o prowansji przychodzą nam na myśl pola pełne ziół takich jak lawenda, tymianek, szałwia czy rozmaryn, nienachalne ciepło popołudniowego słońca, szum morza, czyste górskie powietrze i niczym nieskażona, tradycyjna, piękna w swojej prostocie wieś. Wszystko to, co dostarcza naszym zmysłom region Prowansji zostało zawarte w prowansalskim stylu wnętrzarskim.

Zastanawiając się nad tym, jak poszczególne pomieszczenia mogłyby wyglądać w stylu prowansalskim najbardziej oczywistą i idealną nosicielką tego stylu okazuje się kuchnia. Kuchnia to przecież miejsce spotkań rodzinnych, pomieszczenie w którym powstają przepyszne posiłki tworzone z receptur naszych mam i babć. To w kuchni właśnie, będąc małymi dziećmi spędzaliśmy najwięcej czasu jedząc chleb z masłem i cukrem i popijając go śmietaną. Dlaczego zatem nie przywołać pozytywnych wspomnień wprowadzając do swojej kuchni sielski, ale jednocześnie schludny prowansalski styl.

Dominujące w stylu prowansalskim są jasne kolory mebli, które z kolei muszą być drewniane, proste i kojarzące się z dawną wsią. Żelazne okucia drewnianych blatów, widoczne żelazne zawiasy czy uchwyty to doskonały smaczek. Na ścianach z kolei górują jasne żółcie, delikatne wrzosy, stłumiona ale czysta biel. Wszystkie barwy wykorzystane w stylu prowansalskim kojarzą się z jedzeniem i wszystkie one śmiało mogą być wykorzystane na dodatkach i dekoracjach. Delikatne serwetki, obrusy i zasłony z koronkami, delikatnie haftowane jasnymi kolorami poduszki na siedzeniach, zastawa z motywem kwiatowym, dekoracje w starym stylu znalezione na pchlim targu i wszechobecne świeże kwiaty – wszystko to możemy śmiało umieścić w naszej prowansalskiej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *